Dobrich Online Виж пълната версия

80 години празнува НЧ „Йордан Йовков – 1943“ в село Люляково

2023-10-23 19:19:25

Богатата фолклорна програма събра десетки жители и гости на селото

Началото на празника беше даден от деца от село Люляково, които рецитираха няколко популярни и емблематични цитати на Йордан Йовков. Веднага след това на сцената беше направена драматизация на разказа „По жицата“, която просълзи присъстващите.

Последва същинската част от празненствата по повод 80-годишнината, която включваше  музикална програма, с участието на гостуващи самодейни състави от селата Василево, Петлешково, Малина и Чернооково. Специален музикален поздрав за всички присъстващи поднесе Преслава Галинова. Местните самодейци от село Люляково закриха празненството с няколко  изпълнения.

За читалищна и библиотечна дейност в село Люляково за първи път става дума през далечната 1941 година, когато в дома на Кольо Георгиев Димитров (земеделец), се събират Георги Колев Севриев и Димо Симеонов Вълчев. Тримата освобождават една голяма стая, разполагат в нея няколко стола и една маса, като по този начин избират първото място за заседания, сбирки и движение на работа. Малко след това други 4-5 човека от селото биват определени да съберат средства от всички свои съселяни за закупуване на първите 40-50 тома литература за прочит.

Приема се, че първите основатели на читалището са именно Кольо, Георги и Димо. По-късно тримата с помощта на тогавашния директор на местното училище Методи Стефанов Муков, се уреждат литературни четения, забави и други културни събития. Именно под ръководството на Методи Муков се сформира драматичен кръжок и се подготвя първата пиеса.

През 1943 година читалищната сграда бива преместена в друг дом – на земеделеца Кольо Колев Илиев. Строителството на сегашната сграда на читалището е започнато през 1958 година.

В момента в читалището се развива богата културна дейност: библиотечна, художествена самодейност, изложбена дейност, чествания и концерти. Библиотеката е доста обогатена и попълнена с много нови книги.