Dobrich Online Виж пълната версия

Деница Сачева, ГЕРБ: Красимир Николов е човек, който обича хората. Готов е да носи отговорност и е почтен

2023-10-24 13:45:30

По-малко от седмица преди изборния ден, разговаряме с Деница Сачева- народен представител от Добрич, областен координатор на ГЕРБ

По-малко от седмица остава до изборния ден. Какви са настроенията на хората според Вас?

Трудно ми е да обобщавам настроенията на всички хора, с които се срещаме. Защото те са наистина много разнородни. Това, което прави впечатление със сигурност е от една страна наистина умората на хората от толкова много избори, но пък от друга страна, именно защото тези избори са местни и хората ги чувстват най-близко до себе си. Мога да кажа, че има по- голям интерес към срещите, които провеждаме и много повече въпроси, които са поставени. Успяхме и да съберем различни идеи за решаването на част от проблемите, които виждат хората.

Какви бяха тези идеи?

По-скоро бих оставила кандидатът за кмет да сподели, но имаше доста идеи, които са главно свързани с младите хора. Със спортна инфраструктура, с надграждане на парковото пространство в града, с идеи, които бяха свързани, и с училищата, и детските градини, по отношение на по-добра и по-приветлива образователна среда.

Защо трябва да бъде подкрепен  кандидатът ви за кмет  Красимир Николов?

Мисля, че Красимир е показал много ясно до момента какво може да прави той като ръководител, като човек, който е бил ангажиран с обществено полезна работа в качеството му на заместник областен управител в предходен мандат. Също така, той е учител по информатика и за него най-добре могат да говорят както негови колеги, така  и родители на децата, които се учат при него. Той е човек, който обича хората. Готов е да носи отговорност и е почтен човек, и смятам, че градът има нужда точно от такъв ръководител. 

Това ли бяха и качествата, които ви накараха като партия да застанете зад него?

Да, защото той е човек, който може да върши работа. Но е човек, който е и диалогичен, бързо установява контакт с хората и може да бъде човек, който да гради мостове, който не създава пречки за развитието на града, поради лични особености или пък защото иска да се облагодетелства.

Такива ли са и хората в листата за общински съветници? Листата е пъстра.

Да, листата е пъстра. ГЕРБ е народна партия и ние се гордеем с това, че в нашите редици има хора, които са с различни професии, на различна възраст, с различен опит. И точно това отразява листата, с която се явяваме в Добрич. Има хора, които са били преди това общественици,  съветници, хора, които имат опит в институциите, но и хора, които са предприемчиви и имат собствен бизнес, и хора от различни сектори, които ние смятаме, че трябва да се развиват в града. Това са здравеопазване, образование, култура, спорт, така че наистина листата е пъстра. Но що се отнася до почтеност и желание за обществено полезна работа, смятам че всеки един от представителите в тази листа притежава тези качества.

Какво липсва в управлението на Добрич?

В управлението на практика липсва управление. Защото в Добрич, острани погледнато, няма управление. Ние виждаме в какво състояние се намира градът, и мисля че няма как да продължи да се оправдава това състояние на градската инфраструктура с минали периоди, на минали управленци. Изобщо търсенето на вина, като оправдание за собственото бездействие е похват, който според мен подценява интелигентността на всички граждани. Ако, да кажем, могат да се търсят различни критики по отношение на центъра в тази му част до градската градина, какви биха били оправданията на настоящия кмет, за това  как изглеждат плочките в отрязъка от хотел „България“ до Театъра, или от Театъра до ул. „Кирил и Методий“. Кой е виновен за това? Трябва ли да дойде Бойко Борисов и да каже, че градът е мръсен, за да започнат днес на центъра на града да метат? Някой политически пречи ли на настоящия кмет да се грижи за чистотата в града? Това е несериозно и абсурдно. Виждате какво се случва с Градския парк. За последните 8 години нищо не е надградено, напротив. Дори това, че беше развалена концесията за „Русалка“ доведе до това, че Общината дава едни 800 000 лв. без реално хората да могат да ползват тази услуга, без децата да се чувстват добре, да има къде да спортуват и какво да правят.

Мога да изброя много други примери, които със сигурност показват, че на Добрич му липсва управление. Дори бих отишла малко по-далеч  - бих ви казала, че проектите, с които кметът се рекамира в своите клипове в момента, са проекти, които са разработени, одобрени и чието финансиране е било осигурено по времето на ГЕРБ. А вече по отношение на забавяването на реализацията и качеството на реализацията - за това вече наситина е отговорен той. Но ние нямаме в момента нови проекти, които да са разработени. Нямаме нещо, което да чака в момента. Може спокойно да направите сравнение между този кмет и между кметовете на други населени места. Няма да давам за пример Бургас, който е перла в управлението на местната власт. Но всеки един активен кмет, който има визия и управленски екип, който знае какво иска да постигне, той има и съответни резултати от работата си, които може да покаже. И той не търси нито оправдание, не използва и елементарни политически похвати. Аз съм много тъжна да видя какво се случва с ромските махали в Добрич. Защото съм човек, който винаги е работил с ромите и с ромската общност, и винаги е подкрепял развитието на ромите. Лично съм ангажирана с образоването вероятно на над 300 млади интелигентни роми и съм работила по проети и програми, които са свързани с това ромските деца да ходя на училище, младите и образовани роми да имат работа и висше образование. Проектите са свързани с това да има здравни медиатори, образователни медиатори в училищата. Това са проекти, в чието разработване съм участвала лично. И за мен е абсурдно да се хвърля прах в очите на хората.  Всички роми в махалата трябва да виждат перспектива за развитие. Техните деца трябва да са на училище, хората там трябва да имат работа. Това е грижата за ромите. Хвърлянето на асфалт преди избори, който най-верятно през зимата няма да изглежда по начина, по който изглежда в момента, нито е грижа за ромите в махалата, нито е грижа за града. Това отново е подценяване на интелигентността на хората, които живеят тук и е вероятно в основата на апатията и ниската избирателна активност. Но хайде, ниската избирателна активност ще я  преглътнем.  Но ще преглътнем ли факта, че Добрич е една от най-обезлюдяващите области в България? Аз лично не искам да преглътна този факт. И затова с моите усилия и с колегите предлагаме една промяна на 29 октомври.

По какъв начин националното управление може да помогне на общините? 

В  работата за хората трябва да има сътрудничество. Когато централната влас работи в сътрудничество с местната, тогава се получват най-добрите неща. Разбира се, когато говорим за сътрудничество, необходимо е партниране между местната власт, бизнеса, неправителствените организации и гражданското общество. Така че наистина, да се правят проекти, които да бъдат устойчиви, в които всеки един жител на града с може да вижда своя интерес и перспектива за развитие. Така че, когато говорим за централна власт, със сигурност много са аспектите, по които може да се работи и помага не само в осигуряването на проекти и програми, но и в политики, които са свързани с децентрализацията на общините. Нещо, за което винаги сме говорили и нещо, което със сигурност трябва да се задълбочава във времето. Защото местните общности имат нужда от повече ресурс, за да могат да изпълняват своите капиталови програми, своите програми за социално подпомагане и услуги за образование  и здравеопазване. Това, което със сигурност липсва в Добрич е, освен управлението, именно тази култура на сътрудничество. В работата за общото благо, съвместно с различни институции и организации тук и между общината и основните бизнес партньори, НПО-та, граждански общества, така и добро сътрудничество с централната власт. 

Ако Красимир Николов спечели доверието на добричлии, как ще изглежда Добрич след 4 години?

Надявам се много по-добре, отколкото в момента. С хора, които са останали в града, включително с хора, които са се върнали. С променен облик и градска среда, повече инвеститори, повече хора, които са решили да започнат бизнес тук и да създават работни места. И с хора, които имат усещане за принадлежност, и хора, които се движат по улиците с достойнство.

Какви са посланията Ви към избирателите?

Да гласуват с номер 7 на 29 октомври. Но най-вече да гласуват, защото е много важно да има висока избирателна активност. И да има бъдеще управляващият този град. Ако при парламентарните избори свикнахме да се случват по-често от обичайносто, то местните избори се случват на 4 години. И това, което ще се случи на 29 октомври определя живота и съдбата на хората в град Добрич за следващите 4 години. Така че не мисля, че на 29 октомври хората трябва да имат по-важна работа, от това да гласуват за собственото си бъдеще, и това на своите деца.

 КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!