Dobrich Online Виж пълната версия

25 октомври - 145 години БЪЛГАРСКИ ЧЕРВЕН КРЪСТ

2023-10-25 08:31:32

Първото дружество на Червения кръст е основано на 25 октомври в Сливен

Областният съвет на БЧК  в Добрич със специално изявления по повод 145 години от създаването на организацията:

Българският Червен кръст е най-голямата и най-стара милосърдна организация в България!  Днес с гордост се поздравяваме благодарение на всеотдайността и отговорността на поколения човеколюбиви българи, градили имиджа на организацията близо век и половина. Прекланяме се пред мъдростта, далновидността и делото им!

Първото дружество на Червения кръст е основано на 25 октомври в Сливен под председателството на митрополит Серафим. Уставът му е утвърден от княз Дондуков-Корсаков - главен губернатор на Източна Румелия.       С този акт, България става 19-тата държава в света, учредила свое национално Червенокръстко дружество.

В периода 1878 – 1885 г. се създават много организации с името Червен кръст - в Кюстендил, Габрово, Силистра и др. Клоновете на Българското дружество Червен кръст в градовете Добрич и Балчик са основани през 1885 г., но точната дата е неизвестна. Последват дружества в Тервел, Генерал Тошево, Каварна, Шабла, Крушари.

Веднага след Съединението на двете български области на 20-ти септември 1885 г. е създадена и Националната организация с председател митрополит Климент (Климент Търновски - светско име Васил Друмев). Тя е утвърдена с официален указ на първия български княз – Александър Батенберг, който взема БЧК под свое покровителство. Организацията е призната и от Международния комитет на Червения кръст в Женева с писмо от 20-ти октомври 1885 г. Българският Червен кръст (БЧК) става част от Международното движение на Червения кръст и Червения полумесец (МДЧК/ЧП) и по подобие на „Солферино“ се ражда в битки.

През 2023 година честваме и 195 години от рождението на първо основателя на Червенокръсткото движение – филантропа Анри Дюнан и 160 години от приемането на емблемата на международното движение.

Днес, ДОБРИЧКАТА ОБЛАСТНА ОРГАНИЗАЦИЯ  е неделима част от Националното дружество на Българския Червен кръст, със своя история и място в обществения живот. Хиляди са членовете и симпатизантите, стотици са доброволците, които всеотдайно и последователно защитават неизброими социални каузи. От създаването си до сега, областната организация надгражда своя капацитет.

Във връзка със 145 годишнината от създаването на организацията, Областният съвет на Българския Червен кръст изказва сърдечна благодарност на служителите и доброволците на БЧК и БМЧК за всеотдайният им труд, на Ръководството и Секретариата на Българския Червен кръст, на държавните и местни власти, на наши и чуждестранните партньори и дарители, на неправителствените и съсловни организации, на социалните и здравни заведения, на представителите на електронните и печатни медии за оказаната подкрепа и съвместната дейност в полза на обществото!