Dobrich Online Виж пълната версия

До 31 октомври се декларира и плаща дължимият авансов данък за третото тримесечие на 2023 г.

2023-10-31 12:35:37

Това е и срокът за внасяне на удържания данък към бюджета, напомнят от офис на НАП Добрич

Платците на доходи, които са задължени по ЗДДФЛ да удържат и внасят данъци, декларират дължимите авансови вноски в срок до края на месеца, следващ тримесечието, през което е удържан данъкът. Предприятията и самоосигуряващите се лица, които са изплатили доходи на физически лица, извън тези по трудов договор, подават декларация по чл. 55, ал. 1 от ЗДДФЛ и чл. 201, ал. 1 от ЗКПО само онлайн в Портала за електронни услуги на НАП, достъпни с класифициран електронен подпис (КЕП), напомнят от НАП. Услугата с персонален идентификационен код (ПИК) може да се използва само за физически лица, включително и от еднолични търговци, самоосигуряващи се лица и собственици на предприятие, организирано по занаятчийски начин.

До 31 октомври се декларират и окончателните данъци върху доходите от дивиденти и ликвидационни дялове, както и удържаните окончателни данъци върху доходите на чуждестранни физически лица у нас (например върху възнаграждения за услуги, неустойки, обезщетения, стипендии за обучение в България, доходи от лихви и други).

Физическите лица, които са получили доходи от наем, от друга стопанска дейност или от други източници, изплатени през третото тримесечие, когато платецът на дохода не е задължен да удържа и внася данъка, също обявяват до 31 октомври пред НАП дължимите от тях авансови данъци. Декларацията се подава лично или чрез упълномощено лице в офисите на НАП, чрез лицензиран пощенски оператор или по електронен път чрез е-услугите на НАП.

Най-бързо и лесно плащането се извършва чрез виртуален ПОС (е-услугата за плащане) в портала за електронни услуги на приходната агенция, достъпни с ПИК или КЕП.

Офис Добрич отчита ръст от 5 % на приетите декларации за дължими данъци през 2023 г. спрямо предходната година, като броят на подадените декларации за третото тримесечие тази година се запазва спрямо 2022 г.