Dobrich Online Виж пълната версия

Отново ще тестват системата BG-ALERT този месец

2023-11-02 10:10:56

През м. ноември 2023 г. предстоят тестове на системата BG-ALERT. Целта на тестовете е проверка функционирането на системата и населението да придобие представа за съобщенията и съпътстващото ги поведение на мобилните устройства

На 16.11.2023 г. (четвъртък) системата ще бъде тествана в областите Варна, Добрич, Търговище и Шумен. Това означава, че отново ще получим въпросните предупредителни съобщения на телефоните си. А на 29.11.2023 г. (сряда) ще бъде проведен национален тест в цялата страна.

При провеждането на всеки тест в продължение на половин час от 12:00 до 12:30 ч. ще бъде излъчвано съобщение, съдържащо текст на български и английски език.

Получаването на съобщението на мобилното устройство се очаква да бъде еднократно и съпроводено от специфичен звук и вибрация, дори при активиран тих (безшумен) режим.

Заглавието на прозореца, където се визуализират съобщенията "Сигнал от президента" / "Presidential alert" няма връзка с Президентската институция, а текстът е заложен от производителите на операционните системи.