Dobrich Online Виж пълната версия

Иновативни рибарски проекти получиха финансиране за близо 2,8 млн. лева

2023-12-07 09:46:15

Безвъзмездната финансова помощ се отпуска за подобряване състоянието на морската среда в акваторията на територията на МИРГ Шабла-Каварна-Балчик, чрез събиране на отпадъци и изгубени риболовни уреди

Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) изплати близо 2,8 млн. лв.  на 15 бенефициери по Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020.

От тях по сметките на 12 кандидати, които изпълняват публични проекти, са преведени 2 487 073 лв. Останалите 3 проекта, по които са извършени оторизации в размер на 295 246 лв. се изпълняват от частни кандидати. 
По мярка 1.6 „Опазване и възстановяване на морското биологично разнообразие и екосистеми и компенсационни режими в рамките на устойчивите риболовни дейности“ са изплатени 138 320 лв. Безвъзмездната финансова помощ се отпуска за подобряване състоянието на морската среда в акваторията на територията на МИРГ Шабла-Каварна-Балчик, чрез събиране на отпадъци и изгубени риболовни уреди.
На Изпълнителна Агенция „Морска Администрация“ са изплатени 664 353 лв. по Мярка 6.1 „Интегрирано морско наблюдение“. Безвъзмездната финансова помощ се отпуска за изграждане на национална инфраструктура и доставка, инсталация и персонализация на графичен потребителски интерфейс за интегрирано морско наблюдение. Системата ще позволи осъществяването на трансграничен и транссекторен обмен на информация, в рамките на Р България и Европейския съюз, базирана на модела за данни на CISE.
843 004 лв. са преведени на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА), бенефициер по пет проекта по ПМДР 2014-2020. Субсидиите покриват част от разходите, направени от ИАРА, за закупуване на марки за уредите на лицата с разрешителни за извършване на стопански риболов, надграждане на функционалния обхват на електронния кораб на Агенцията, както и други дейности. 

126 488 лева са изплатени на бенефициер по мярка 2.5 „Аквакултури, осигуряващи екологични услуги“ под формата на компенсация на фирмата за загуби на приходи от продукцията си, в резултат на дейности за развитие на аквакултури съобразени със специфичните изисквания за управление на защитени зони по „Натура 2000“.