Dobrich Online Виж пълната версия

Проектът „Развитие на интегрирана система на градския транспорт на Добрич“ приключи

2023-12-11 12:04:37

Общата стойност на проекта е 8 183 546,72 лв., осигурени от Европейския фонд за регионално развитие и националния бюджет

Резултатите от тригодишната работа по проекта бяха представени на заключителна пресконференция от ръководителя на проекта Геновева Друмева. Внедрени са интелигентна транспортна система на градския транспорт и система на светофарната уредба, които ще регулират кръстовищата и обществения градски транспорт. Закупени са четири електро автобуса, зарядни станции и трансформаторна машина, подновени са 30 спирки и на тях са поставени информационни табла и видеокамери. Обновен е изцяло и бул. „Добричка епопея“. 
Интелигентната система за обществения транспорт включва софтуер за информация в реално време и видеостена. Вече функционират и два интернет портала за информация – интернет сайт и мобилно приложение Transinfo град Добрич, което може да се инсталира на телефоните. Системата за позициониране на возилата и бордовото оборудване е за 50 автобуса, като в момента в движение са 43, останалите ще бъдат закупени при следващ проект на Община Добрич. Изградени са и GPS системи. 
Сменени и инсталирани са 21 броя светофарни секции в целия град, монтирани са и сензори за регистриране на трафика и център за управлението му. 
Постигнатите цели на проекта са подобряването на качеството на транспортното обслужване, подобряване качеството на пътуванията по маршрутите, част от градския транспорт и поощряване на екологично съвместими форми на транспорт чрез изградена велосипедна инфраструктура. Отчитането на качеството на пътуванията и екологичния ефект от проекта ще се извърши след една година, заяви ръководителят на проекта Геновева Друмева. 
Огромен е проблемът със състоянието на новоизградените спирки, подчерта Геновева Друмева. „Проектът е с устойчивост от пет години, а ние вече сме с натрошени повече от половината спирки“, посочи тя. 
Участниците в проекта информираха още, че се получават множество сигнали за работата на новите светофарни уредби, продължителността на зелената светлина, неефективност на системата и други, като всички те се обработват и с времето и тази система ще бъде доусъвършенствана. До момента зелената мигаща светлина е въведена на четири светофара, като предстои тя да заработи навсякъде в гр. Добрич.