Dobrich Online Виж пълната версия

С искане за 30% по-високи заплати социалните работници в Добрич спряха работа за час

2023-12-12 13:40:06

Ефективната стачка на работници и служители на Агенция „Социално подпомагане“ е организира от синдикат "Подкрепа". Тя започна от 10 часа и продължи до 11 часа в структурите на Агенцията в различни градове в страната

Основното искане е 30% увеличение на заплати с приемането на  бюджета за следващата година. Анна Петрова, председател на секцията на КТ „Подкрепа” в Регионалната дирекция "Социално подпомагане" в Добрич поясни за Добрич онлайн, че средната заплата за новоназначените служители е 1000-1200 лева бруто, като чисто сумата, която получават е 770 лева. Служители с над 20 години трудов стаж пък получавали между 1500-1650 лева, което по думите на Петрова е крайно демотивиращо. „Последното увеличение на заплатите в сектора беше през 2021 година, когато Деница Сачева беше министър”, допълни още Петрова.

Работещите настояват за увеличение и на средствата, които получават за облекло. По информация на синдикалиста в момента получават годишно по 250 лева, които също не са мръднали през последните 20 години. Освен това недоволните настояват да има промяна в класификатора за заемане на длъжностите в системата, като най-ниската образователна степен да бъде бакалавър, а не както е сега- средно образование.

„Ние работим с най-уязвимите групи в обществото и нашата работа не е 8 часа. Ние сме на разположение 24 часа, а наши служители обслужват всяко едно населено място”, допълни още Петрова. И отново подчерта, че искат уважение за труда, който полагат, но не е от хората, защото от тях го получават, а от властта.

Очакванията на стачкуващите са исканията им да бъдат чути и между първо и второ четене на Закона за държавния бюджет те да бъдат отразени. Ако това не се случи,  готвят нови стачни действия.