Dobrich Online Виж пълната версия

Благотворителен базар събира средства за книга с гагаузки рецепти и лафове

2023-12-15 09:54:53

Коледната благотворителна изложба на сувенири и украси е подредена в читалището „Народен будител 1940 г.“, село Българево, чийто екип е инициатор за написването и издаването на книгата

Най-голямото село в община Каварна – Българево, се слави като столицата на гагаузите в България. Там поколение след поколение се пазят традициите на техните ястия, обичаи и т.нар. лафове. Целта на книгата е тя да съхрани в писмен вид тази многогодишна история и да остане във времето запомнена, споделя секретарят на НЧ „Народен будител 1940 г.“ Мая Чалъкова.
Целият екип на читалището са изключително благодарни на всички, които прегръщат идеята за създаването на книгата и са дарили за базара изработените от тях сувенири и коледни украси, както и на всички, които ще се спрат, за да разгледат благотворителната „изложба“ и ще оставят своя принос в набирането на средствата.
В книгата ще бъдат поместени множество рецепти за позабравените керде, дизмана, тарана, чириста, триеница, гъозлеми, якан пийнир, яйлан пийнир, пазламач, балък чорбасъ и много други. Мая Чалъкова споделя, че рецептите са много, богати и колоритни. Някои от тях се доближават до българските традиционни рецепти, но имат и тънки разлики. 
Не по-малко колоритни са и изразите на гагаузите, които също ще бъдат поместени в книгата. Любимият на Мая Чалъкова е "Бизе гелен, бизе бензер!", което в превод означава "Идващите при нас, на нас приличат!".
„Предполагам, че ще стане едно много увлекателно, лесно за четене, възприемащо се и много различно издание, което ще показва бита на хората в с. Българево. Надявам се и съм сигурна, че с подкрепата на толкова много хора нещата ще се случат“, допълва Мая Чалъкова.
На откриването на изложбата посетителите имаха възможност да се насладят и на прекрасните гласове на жените от певческия състав. 
Вратите на НЧ „Народен будител 1940 г.“ са отворени за всички, които искат да помогнат в сбъдването на тяхното коледно чудо!