Dobrich Online Виж пълната версия

Над 8,2 млн. лв. компенсации за производители и преработватели на аквакултури от Програма за морско дело и рибарство 2014-2020 г.

2024-01-16 14:12:24

Средствата се предоставят за смекчаване на последиците от агресивната война на Русия срещу Украйна върху риболовните дейности и за ограничаване на въздействието от сътресението на пазара върху веригата на доставки на продукти от риболов и аквакултури

Управляващият орган на Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 г. приема проектни предложения за осигуряване на компенсации за производителите на аквакултури и преработвателите на продукти от риболов и аквакултури. 
Производителите на аквакултури, които са еднолични търговци или юридически лица, регистрирани по Търговския закон ще бъдат безвъзмездно компенсирани по процедура „Мерки за предлагане на пазара - сектор "Аквакултури". Допустими за финансиране са единствено разходи за фураж и за гориво.
Микро, малките и средни предприятия, преработващи продукти от риболов и аквакултури ще могат да кандидатстват за компенсации по процедура „Мерки за предлагане на пазара - сектор "Преработване на продуктите от риболов и аквакултури".

Общият бюджет на двете процедури е над 8,2 млн. лв., като 75% от средствата са осигурени от Европейския фонд за морско дело и рибарство, чрез Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 г., и 25% от националния бюджет. Размерът на безвъзмездната финансова помощ по процедурите не може да превишава 400 000 лв. за един проект, като размера на компенсацията се изчислява по Методика. 
Крайният срок за подаване на проектни предложения по процедурите е до 27 март в 17:00 часа.