Dobrich Online Виж пълната версия

ОИЦ: Стартира прием на проекти по процедура  „Утвърждаване на интеркултурното образование чрез култура, наука и спорт“ 

2024-01-23 13:05:59

Над 31 млн. лв. ще бъдат насочени към дейности, фокусирани над работа с деца и ученици за осъществяване на интеркултурно образование

Допустими кандидати са общини; държавни, общински, частни детски градини и училища; юридически лица с нестопанска цел за осъществяване на дейност в обществена полза (ЮЛНЦ). Общините могат да участват в проекта като кандидат или партньор ако имат одобрен общински план/програма за социално-икономическа интеграция и/или приобщаващо образование на уязвими групи. 
Проектите задължително се изпълняват в партньорство. Допустими партньори са общини; детски градини и училища; ЮЛНЦ в обществена полза; центрове за подкрепа за личностно развитие; читалища; Национален дворец на децата – София и Национален музей на образованието – Габрово. 
Дейностите, които ще получат подкрепа са за работа с деца и ученици за осъществяване на интеркултурно образование; обучения на педагогическите специалисти и непедагогически персонал за демократичната култура в рамките на интеркултурно образование в мултикултурна среда; интензивна работа за изграждане на общност от активни родители; и информационни кампании срещу дискриминацията.
Финансовата помощ по процедурата е от 100 000 лв. до 500 000 лв., като от кандидатите и партньорите не се изисква съфинансиране.
Процедурата е с три крайни срока на кандидатстване:  от 22 януари до 22 май т.г.; от  23 май до 25 септември т.г.; от 26 септември 2024 г. до 27 януари 2025 г.