Dobrich Online Виж пълната версия

Окръжният съд в Добрич провежда образователна програма за ученици

2024-01-24 11:59:34

Първият урок е бил за съдебната власт и е изнесен пред ученици от Частната профилирана гимназия "Райко Цончев"

Образователната програма „Съдебната власт - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури” стартира и в Окръжния съд в Добрич. С гимназистите от ЧПГ "Райко Цончев" се срещна съдия Павлина Паскалева от Търговското отделение на съда, която запозна младежите със структурата на съдебната система, статута на магистратите, с видовете дела, разглеждани в съдилищата. Представени бяха задълженията на съдиите, прокурорите и следователите. При посещението си в Съдебната палата младежите научиха още каква е ролята на различните участници в съдебния процес и какви са отговорностите на призованите като свидетели лица.

Срещите с учениците от ЧПГ “Райко Цончев“ ще продължат, като през следващите месеци те ще имат възможност да обогатят знанията си за наказателното и гражданско правосъдие. В тазгодишното издание на образователната програма са предвидени уроци и за ученици от СУ „Любен Каравелов“.

Образователната програма “Съдебната власт - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ се провежда по споразумение за сътрудничество между Висшия съдебен съвет и Министерството на образованието и науката. В нея се включват съдилища и прокуратури от цялата страна.