Dobrich Online Виж пълната версия

РУО: Децата намаляват, необходимо е оптимизиране на училищната мрежа

2024-02-05 14:40:55

Предложението на РУО е да се закрие гимназиалният курс в три от най-големите училища в Добрич – „П.Р. Славейков“, „Димитър Талев“ и „Любен Каравелов“

Началникът на РУО Добрич Светлана Василева посочи, че е щастлива, че предложението за Държавния план-прием за учебната 2024-2025 г. най-после е предизвикал необходимия от години дискурс по темата. „Разговорът за образованието в нашата област се опитвам да го повдигна от 2021 г.“, посочи Василева. По думите й необходимостта от оптимизиране на училищната мрежа на първо място произтича от намаляването на броя на децата, като най-засегнати са общините Добрич и Добричка. Тя е категорична, че е спазена изцяло технологията на организация на училищното образование според Наредба 10. Основните критерии са броят на учениците за областта, план-приемът от предходните години, материално-техническата база и кадрите в сферата на образованието. Целевите стойности за формирането на план-приема се определя от МОН. Определените бройки за нашата област са 46 паралелки, като могат да бъдат увеличени с 2%. По думите на Светлана Василева засегнатите три паралелки в училищата „П.Р. Славейков“, „Димитър Талев“ и „Любен Каравелов“ са за изучаване на чужди езици и софтуерни и хардуерни науки, каквито съществуват в други училища в Община Добрич и според нея изборът на учениците не се ограничава. Василева уточни, че това засега е само предложение, което тепърва предстои да бъде обсъдено и прието или отхвърлено.

На 7 февруари Красимир Николов, председател на ОС Добрич, организира  дискусия - работна среща, във връзка с обсъждане на държавния план-прием за предстоящата учебна година.