Dobrich Online Виж пълната версия

В с. Дъбовик почетоха паметта на Дора Габе

2024-02-16 15:48:42

В село Дъбовик беше отбелязана 41-годшинината от смъртта на голямата българска поетеса Дора Габе

В читалището, което носи нейното име, жени от селото извършиха помен в памет на дъщерята на Добруджа. След това всички присъстващи, заедно с официалния гост на събитието – кметът на Община Генерал Тошево Валентин Димитров, поднесоха цветя на паметника й, който се намира в двора на културното средище.

Изидора Пейсах Габе, както е роденото и име, е родена в Харманлък, днешен Дъбовик, община Генерал Тошево и посвещава живота си на литературното творчество и преводаческата дейност. Книгите й за деца принадлежат към класиката на детското литературно изкуство.

И до ден днешен има сериозни разминавания в датата на смъртта на Дора Габе. В много публикации и в интернет пространството могат да се намерят две дати на кончината на поетесата – 16 февруари 1983 и 16 ноември 1983 г. Преди време обаче Дом-паметник „Йордан Йовков“, град Добрич сподели некролога на дейците на културата от тогавашния Толбухински окръг, който се съхранява във фонда на музея. Той гласи: „С дълбока скръб известяваме, че на 16 февруари в София почина голямата българска поетеса и свидна дъщеря на Добруджа Дора Петрова Габе“.

В село Дъбовик приемат датата 16 февруари за точната дата на смъртта и, тъй като лично нейната племенница Виолета Пенева е споделила за това пред кмета на селото Стоянка Първева при една от техните срещи по повод създаването на музейната сбирка в читалището.