Dobrich Online Виж пълната версия

Изграждането на нови мощности за зелена енергия одобри Областен експертен съвет

2024-02-19 15:32:54

Заседанието на Областния експертен съвет по устройство на територията е проведено след постъпило заявление от "ТЕССА ЕНЕРДЖИ" ООД, гр. София

Поводът за заседанието, свикано от областния управител на Добрич Йорданка Костадинова, е молба за разглеждане и приемане на частите на Комплексен проект за инвестиционна инициатива за строеж на обект: „Въздушна линия 110 kV от повишаваща подстанция 33/110 kV до възлова станция ВС 110 kV за присъединяване на Вятърна електроцентрала „Кремена – Тригорци“ към преносната електрическа мрежа ПЕМ 110 kV”, който се намира в землището на селата Дропла и Кремена, община Балчик, област Добрич и землищата на селата Балканци и Василево, община Генерал Тошево, област Добрич.

На заседанието са присъствали възложителите и представителите на строителния надзор на проекта, както и представители на всички институции и експлоатационни дружества, които са съгласували проекта и имат отношение към неговото изграждане. 

Главният експерт от Областна администрация Добрич инж. Веселин Димитров обобщи накратко инвестиционната инициатива и всеки от присъстващите имаше възможност да изрази становище. С единодушие поставените на обсъждане части от Комплексния проект за инвестиционната инициатива бяха приети и одобрени. С реализиране на един такъв обект на територията на област Добрич ще се изградят нови мощности за присъединява на производители на зелена енергия.