Dobrich Online Виж пълната версия

Йордан Йорданов: Над 30 000 лева са заложени тази година за нови видеокамери

2024-04-04 14:42:13

Това стана ясно на брифинг след първото заседание на новосформирания консултативен съвет по сигурност към Кмета на общината. Консултативният съвет идва в отговор на искането на гражданите след убийството в градския парк на 56-годишния Живко Маринов на 7 март

В консултативния съвет влизат представители на общината, на Първо РПУ и граждани, които след убийството в градския парк организираха два протеста.

„Водени сме единствено от мотива да живеем по-спокойно и по-сигурно в нашия град”, заяви Венцислав Великов, един от организаторите на протестите. И обясни, че до 29 април, когато е следващото заседание на консултативния съвет, трябва да бъде направен анализ на критичните места в града по отношение на сигурността, както и да се помисли за повече и по-качествени камери за видеонаблюдение на тези места. Анализ ще бъде направен и на общинската Наредба за обществения ред и сигурност и ако се налага в нея ще бъдат направени промени. По думите на Великов обаче е необходимо да има и по-голям контрол от страна на инситуциите по спазването на  Наредбата. Обмисля се провеждането и на различни информационни кампании.

След като бъде направен този анализ, вероятно ще се наложи не само разширяване на вдеонаблюдението, но и подмяна на част от камерите, уточни кметът Йордан Йорданов. Над 75 са камерите в Добрич, но част от тях са вече морално остарели, допълни още Йорданов. По думите му заложените в бюджета средства ще са достатъчни за нови камери, но ако се наложи допълнително финансиране, ще внесе искане в Общинския съвет това да се случи. Общината обмисля и увеличаване на числеността на общинската полиция. Като вместо 8 души, колкото в момента са общинските полицаи, през следващата година поетапно да станат 16.