Dobrich Online Виж пълната версия

Изкуствен дъжд ще спасява Добруджа от суша

2024-04-19 10:09:14

Операторът на летище "Щръклево" прави проби за "засяване" на облаци

Експериментална технология за предизвикване на валежи се тества за първи път в България в района на летището на с. Щръклево край Русе, съобщава на сайта си в-к „Сега“. Целта на изкуствения дъжд е да спасява земеделските площи в Добруджа от сушата. Тя намалява добивите на зърно вече пета година, а от началото на 2024 г. в житницата на България са паднали само 22 литра на кв. метър.

С помощта на самолет, снабден със специални резервоари, се разпръскват аерозолни частици сребърен йодид в облаците. Реагентът се свързва с водните пари и подпомага растежа им. Така само за минути може да се получи дъжд от облаци, от които в обикновени условия не вали поради недостиг на кондензационни ядра, обясняват ангажираните с експеримента метеоролози.

Главен инициатор на проекта е Христо Крушарски, собственик на фирма за противоградова защита със самолетен способ на Североизточната България и концесионер на летището в с.Щръклево. Според него са необходими решителни действия за адаптация към промените в климата, свързани с по-високите температури и засушаването.

Експериментите с новата технология у нас ще продължат през лятото. Проучванията се правят в координация с Изпълнителната агенция за борба с градушките и Националния институт по метеорология и хидрология. В първоначалната фаза на проекта ще се събира информация от метеорологичния радар в Шумен и наземните метеорологични станции в Търговище, Разград, Велико Търново, Русе и Добрич.

Очаква се държавата също да се включи с финансиране и договори за използването на разработвания способ, ако се докаже неговата ефективност.

Повече по темата -  в сайта на в-к "Сега".