Dobrich Online Виж пълната версия

Европа Директно Добрич проведе информационни срещи в Тервел и Шабла, посветени на изборите за Европейски парламент

2024-05-17 11:32:29

Пред жителите на Тервел и Шабла бяха представени институциите на ЕС, дейността и правомощията на ЕП и защо е важно да се гласува

Европа Директно Добрич проведе три срещи в област Добрич, свързани с предстоящите избори за Европейски парламент под наслов - „Да гласувам „ЗА" на изборите за Европейски парламент", и „Избори за Европейски парламент – Гласът на гражданите за определяне общото бъдеще на ЕС".

Едната от срещите бе с граждани от Тервел, а останалите -  с ученици от СОУ "Проф. д-р Асен Златаров" – Шабла, на които предстои за първи път да упражнят правото си на вот, и с граждани от община Шабла. 

В срещите взеха участие председателят на Общински съвет Тервел –  Петър Бончев и кметът на  Шабла  Мариян Жечев, които са членове на мрежата „Изграждаме Европа с представители на местното самоуправление" (BELC).

Предмет на обсъждане бяха институциите на Европейския съюз, какво представлява Европейския парламент, с какви правомощия разполага Европейския парламент, кого избираме на европейските избори и колко често се провеждат те, колко депутати ще бъдат избрани, за какви партии гласуваме на изборите, кой може да гласува, къде и как може да се гласува, защо е важно да се гласува и какво ще се случи след изборите.

Младежите споделиха своята мотивация за гласуване, а гражданите акцентираха върху отговорността при участието в демократичните процеси чрез гласуване.

Бе обърнато внимание на дезинформацията по темата и че всеки трябва да бъде критичен по отношение на това, което чете в интернет, да се доверява само на надеждни и проверени източници.