Dobrich Online Виж пълната версия

На 21 май отбелязваме Световния ден на културното многообразие

2024-05-21 10:05:08

На днешния ден приветстваме богатството на културите по света и междукултурния диалог за мир и устойчиво развитие

По инициатива на ООН на 21 май се отбелязва деня на културното разнообразие. През 2001 година на свое заседание във Франция, ЮНЕСКО приема една обща декларация, чиято цел е популяризирането на разнообразието на националните култури в света. По този повод се организират различни мероприятия, с които се засвидетелства съпричастност, разбиране, уважение и приемане на различните национални култури в името на диалога и развитието между хората.

Всяка година на 21 май Световният ден на културното многообразие за диалог и развитие чества не само богатството на културите по света, но и съществената роля на междукултурния диалог за мир и устойчиво развитие. 

С приемането през септември 2015 г. от Общото събрание на ООН на Дневния ред с хоризонт 2030 за устойчивото развитие, посланието на Световния ден е по-необходимо от всякога.

Световният ден на културното многообразие за диалог и развитие ни дава повод да поощряваме културата и да изтъкваме значението на нейното многообразие, като посредник за постигане на интеграция и конструктивни промени. На този ден можем да честваме различните форми на култура – материална и нематериална, от творческите индустрии до многообразието от форми на културно изразяване и да помислим как те подпомагат диалога за взаимно разбирателство, да помислим и за социалните и икономическите вектори на устойчивото развитие.