Dobrich Online Виж пълната версия

Община Добрич обявява публично обсъждане на Правилник за „Общински солидарен фонд за подпомагане на лечението на деца“

2024-05-29 13:06:25

Фондът ще има за цел да подпомага финансово родители и настойници за лечението на деца с редки заболявания, които не са вписани в НЗОК

Вносителите на предложението за създаването на  „Общински солидарен фонд за подпомагане на лечението на деца от община град Добрич“ посочват, че  в последните години ставаме свидетели на все по-зачестяващи благотворителни кампании за събиране на средства за лечение, диагностика или закупуване на медикаменти за деца, боледуващи от редки заболявания. Известните на науката редки заболявания са над 7000 на брой и за съжаление 50% от пациентите са деца. Лечението на повечето не се заплаща от НЗОК, само за около 5% от тях има одобрено лечение. В България болните от подобни заболявания са около 350 000, в това число и жители на Община град Добрич. Родителите на такива деца често са принудени да търсят алтернативно скъпоструващо лечение, рехабилитация или диагностика в чужбина.

Основните проблеми, свързани с редките заболявания, са трудното поставяне на диагноза, липса на лечение и не на последно място недостатъчно информация. Създаването на солидарен фонд за подпомагане на лечението на деца цели да подпомогне родители/законни настойници от Община град Добрич, чиито деца се нуждаят от първоначална или последваща подкрепа при диагностика, лечение, рехабилитация, закупуване на медикаменти, специализирани храни и др. 
Предложението е за нуждите на фонда да бъдат отпуснати 50 000 лв. 
Подробност относно общественото обсъждане можете да прочетете тук