Dobrich Online Виж пълната версия

„Горска класна стая“ отваря врати в Североизтока

2024-05-30 11:52:14

В инициативата се включват деца от ОУ „Христо Смирненски“ в Генерал Тошево, които ще посрещнат лесовъди на 11 юни

Изпълнителната агенция по горите стартира кампания „Горска класна стая“, която ще се проведе на територията на повече от 20 държавни горски стопанства в цялата страна. В нея участие ще вземат представители на шестте Държавни горски предприятия, държавни горски и ловни стопанства, Регионални дирекции по горите, дирекции на Природни паркове, лесозащитни и горски семеконтролни станции.

Лесовъдите от горските структури в различни региони на страната ще покажат гората като уникална класна стая, в която на практика учениците и студентите ще се запознаят с различни дейности, свързани с устойчивото й  стопанисване. За тази цел са предвидени насаждания, в които младите хора ще се запознаят с начина на маркиране, целта за провеждането на различните видове сечи, предизвикателства при опазване на горите от болести и вредители, влиянието на климатичните промени, мерките за защита на горите от пожари. Учениците ще имат възможност да се запознаят с инструментите за измервания на височината, диаметъра, плътността на дърветата и насажденията.

За Североизтока в инициативата ще се включат РДГ-Варна, РДГ-Шумен, ЛЗС-Варна, както и експерти от СИДП и териториалните поделения, информират от СИДП.

„Горска класна стая“ ще продължи две седмици с  над 40 събития. Инициативата е част от целогодишната работа с деца на горските структури, като този път уроците са насочени към по-големите ученици,  младежите от професионалните гимназии по горско стопанство или с интерес към горската практика. Събитията имат за цел да провокират в учениците интерес към гората.

В Добричка област в инициативата ще се включат ученици от ОУ „Христо Смирненски“ в Генерал Тошево. На 11 юни при тях ще гостуват експерти от РДГ-Варна, ДГС-Генерал Тошево и ЛЗС-Варна, които ще ги запознаят със значението на полезащитните горски пояси, вредителите по тях и какво правят експертите от сектор „Гори“, за да опазят поясите и да ги възстановят. Лесовъдите ще обяснят на децата какви поражения нанася изменението на климата върху горите и как науката търси разрешение на проблема.