Dobrich Online Виж пълната версия

Еврофинансиране за семейните предприятия, творческите индустрии и занаятите

2024-06-03 13:20:49

Стартира приемът на проектни предложения по процедура „Подкрепа за семейните предприятия, предприятията от творческите индустрии и занаятите” по Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ 2021-2027 г.

С бюджет от над 177 млн. лв. ще се подкрепят инвестиции за подобряване на производствения капацитет и оптимизиране на бизнес процесите в семейните предприятия, предприятията от творческите индустрии и занаятите,

С проектни предложение могат да кандидатстват микро и малки предприятия, регистрирани преди 31.12.2021 г., които са семейно предприятие(определение в Условията за кандидатстване), или са в областта на творческите индустрии, или осъществяват дейност, включена в Списъка на занаятите към Закона за занаятите.

Безвъзмездната финансова помощ е от 15 хил. лв. до 150 хил. лв. Процентът на съфинансиране е до 75% за семейните предприятия и за секторите от творческата индустрия, а  за занаятчиите е до 85%.

Предприятията могат да кандидатстват за закупуването на нови машини, съоръжения, оборудване, инструменти и специализиран софтуер за подобряване на производствения им капацитет. Ще  се финансира дейности по създаване на онлайн магазин за продуктите или услугите предлагани от предприятията и въвеждането на ИКТ системи/модули за подобряване на управленските, производствените и логистичните процеси. Допустим разход по процедурата е и ползването на консултантски услуги за подготовка на проектното предложение по процедурата.

Проектните предложения се подават по електронен път до 16.09.2024 г., 16:30 ч., с Квалифициран електронен подпис (КЕП), чрез Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС в България (ИСУН 2020.

В помощ на предприятията, експертите от центъра са подготвили кратка презентация по процедурата.

Екипът на Областен информационен център – Добрич е на разположение за предоставяне на допълнителна безплатна информация на място в офиса (в сградата на Община град Добрич, ет.1, с. 114), на тел. 058 602-758, електронна поща oic_dobrich@abv.bg и на страницата във фейсбук.