Dobrich Online Виж пълната версия

5 юни - Световен ден на околната среда

2024-06-05 09:34:00

Домакин на Световния ден на околната среда тази година е Кралство Саудитска Арабия

Под егидата на Програмата на ООН за околната среда (UNEP) ежегодно се отбелязва Световният ден на околната среда – 5 юни. От своето честване през 1973 г. кампанията се е превърнала в глобална платформа, посветена на опазването природата, която се популяризира в над 100 страни.

Навсякъде по света екосистемите са застрашени. От гори и сухи земи до земеделски земи и езера, природата, от която зависи съществуването на човечеството, достига повратна точка. Ето защо Световният ден на околната среда през 2024 г. се фокусира върху възстановяване качеството на земята, преодоляване на риска от опустиняване и изграждането на устойчивост под мотото „Нашата земя. Нашето бъдеще. Ние сме #GenerationRestoration.”

Успешното възстановяване на земята изисква подход, който използва знанията, стремежа и амбицията на всички поколения. Всички хора в момента са част от първото поколение, което става свидетел на опустошителните ефекти от влошаването на състоянието на околната среда и последното, което предприема мерки за противодействие и е на път да постигне глобалните цели по отношение на климата и биоразнообразието. 

В световен мащаб повече от 2 милиарда хектара земя са увредени – площ почти колкото Индия и Русия взети заедно. Всяка година приблизително 12 милиона хектара земя се губят поради увреждане, което оказва влияние върху доставките на храна и вода по целия свят.

55 милиона души са пряко засегнати от сушите всяка година, което ги прави най-сериозната опасност за добитъка и посевите в почти всяка част на света. Увреждането на земята засяга 3,2 милиарда души, или 40 % от световното население и то основно
тези, които са най-малко подготвени да се справят: селските общности, дребните фермерски
стопанства и бедните.

Деградацията на земята може да намали производителността на храни в световен мащаб с 12 %, което ще доведе до скок на цените на храните с до 30 % до 2040 г. До 2030 г. сушата, увреждането на земята и опустиняването може да принудят 135 милиона души да мигрират, тъй като климатичната криза се влошава. Деградацията на земята застрашава човешките права на живот, здраве, храна, вода и здравословна околна среда. 

Световният ден на околната среда повишава осведомеността относно критичните екологични проблеми, от изменението на климата до изтъняване на озоновия слой. Денят помогна да се насърчат правителствата, бизнеса, гражданското общество и отделни лица да предприемат действия и да се справят с тези предизвикателства.

Домакин тази година на Световния ден на околната среда 2024 е Кралство Саудитска Арабия с акцент върху възстановяването на земята, спирането на опустиняването и изграждане на устойчивост срещу засушаванията.