Dobrich Online Виж пълната версия

45 души и 4 дружества са подали некоректни данни в НАП - Добрич до момента

2024-06-08 10:41:16

Над 90 на сто от тях са декларирали право за ползване на данъчни облекчения

Офисът на НАП в Добрич информира данъкоплатците за некоректно подадени данни към приходната агенция и ги призовава да проверят резултата от обработката на подадените по електронен път декларации и при допуснати неточности при декларирането следва да ги коригират.

До момента 45 физически лица са подали некоректни данни в приходната агенция. Над 90 на сто от тях са декларирали право за ползване на данъчни облекчения. Следва да се има предвид, че данъкът не може да бъде възстановен преди да бъдат отстранени несъответствията в декларацията. Данъчните облекчения могат да се ползват при условие, че не са налице подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към датата на подаване на годишната данъчна декларация, уточняват още от офис Добрич. 

Некоректни данни са подали и 4 дружества. При всички причината декларациите по чл.92 от Закона за корпоративното подоходно облагане да бъдат в статус „некоректни“ са различия в декларирания размер на авансови вноски за данъци и реално внесените суми в бюджета. При наличие  на несъответствия, дружествата следва да подадат нова декларация с коректно попълнени данни в законоустановения срок за подаването й – 1 юли 2024 г., тъй като 30 юни е почивен ден. 

Приходната агенция апелира към гражданите и фирмите да актуализират данните си за контакт - валиден имейл и телефон, за да бъдат своевременно информирани от служители на НАП за допуснатите неточности. Допълнителна информация може да бъде предоставена на място в офиса за обслужване на клиенти, лично или чрез нотариално заверено пълномощно, всеки делничен ден от 09:00 до 17:30 часа.