Dobrich Online Виж пълната версия

20 юни - Световен ден на бежанеца

2024-06-20 08:43:24

През 2024 г. 120 милиона души в света са били принудително разселени

На 20-ти юни отбелязваме Световния ден на бежанеца в израз на съпричастност и солидарност със съдбата на милиони хора, принудени да напуснат родината си поради конфликти и преследване. 

Световният ден на бежанеца е отбелязан за първи път през 2001 г. с резолюция на Общото събрание на ООН по повод 50-годишнината от подписването през 1951 г. на Женевската конвенция за бежанците, влязла в сила през 1954 г. Датата 20 юни съвпада с влизането в сила през 1974 г. на бежанската конвенция на Африка, приета от Организацията за африканско единство

Защитата не свършва с достъпа до убежище, а се проявява конкретно чрез справедлив процес на социална и икономическа интеграция в приемащата страна. На този Световен ден на бежанците ВКБООН се присъединява към онези, които работят, за да намерят трайни и устойчиви решения, позволяващи на бежанците да преодолеят травмите, да използват добре таланта си и да дадат своя принос за приемащата ги страна.

По случай честването, традиционно Държавната агенция за бежанците при Министерски съвет обявява Ден на отворените врати в центровете на агенцията.

Децата съставляват повече от 40% от разселените лица в света и са една от най-уязвимите групи. Те са изложени на тежки нарушения на правата и е по-вероятно да живеят в бедност, с недостаъчно храна, недобро здраве, социално изключване и дискриминация.  

На фона на нарастващ брой войни и конфликти по целия свят, броят на принудително избягалите от домовете си хора достига до нови върхове. През 2024 г., 120 милиона по цял свят са били принудително разселени, а по данни на Върховния комисариат на бежанците на ООН над 3 млн. души ще се нуждаят от презаселване през 2025 г., което е увеличение с 20% спрямо 2024 г.