Dobrich Online Виж пълната версия

Рицарска игра в Лятната академия в Балчик

2024-06-21 12:41:28

„Рицарите на кръглата маса“ е поредният модул от Лятна академия – Балчик

Рицарството е символ на благородство през средните векове. За необходимостта от рицари в днешни дни, няма и съмнение. Децата научиха, че висше благо за обществото е, когато носим в себе си честност, доблест и желание да се притечем на помощ на тези, които имат нужда от нея.
В забавна рицарска игра децата бяха разделени на два отбора – „Рицарите на Владислав Ягело“ и „Рицарите на Янош Хунияди“. С доспехи и сабя, качени на импровизиран кон, те успяваха да преминат през всички препятствия.

А сглобяването на рицарски пъзел определено затрудни участниците, защото освен да го сглобят трябваше и да го намерят сред дебрите на Текето „Акязълъ Баба – Св. Атанасий“ в с. Оброчище, където се състоя академията, не случайно. Носи се легенда, че Владислав Ягело е бил погребан на това място. Децата научиха интересни неща за битката край Варна през 1444 г. между 20 000 християнска съюзническа армия, предвождана от полско-унгарския крал Владислав III Ягело (Варненчик) с главнокомандващ трансилванския войвода Янош Хунияди и три пъти по-многобройните войски на султан Мурад II. Битката край Варна е последната, решителна, а след нея Балканите и Югоизточна Европа падат под османска власт. Малко по-късно от истинския живот изчезват и кръстоносците, но те остават да живеят завинаги в приказките и легендите.