Dobrich Online Виж пълната версия

Фестивалът на Бялата жътва в Тервел посреща гости от Североизтока

2024-06-22 09:33:37

Четвъртото издание на фестивала се открива в 16.00 часа на градския стадион в Тервел

За четвърти път Тервел е домакин на „Фестивал на бялата жътва - за Земята, добруджанеца и хляба”. Откриването на проявата е от 16.00 часа на градския тренировъчен стадион. 

Празникът включва палитра от събития на открито. Началото е с откриване на изложението "Произведено в Тервел", заедно с Алея на занаятите. За децата ще бъдат обособени творчески ателиета по керамика и други приложни занимания, както и кътове за игра. В 17,00 часа 15 клуба за български народни танци ще представят своите хора, едно от които ще е от Добруджанската фолклорна област. В 19,00 часа ще се състои официалното откриване от кмета на Община Тервел инж. Симеон Симеонов. Ще последва освещаване на курбан за здраве и берекет и пресъздаване на обичая "Жътва", в който ще участват самодейците от читалищата в общината.

Програмата ще продължи с веселие и танци под звуците на оркестър "Добруджанци" и приятели. Специални гости на фестивала ще са Петя Панева и Митко Денев, акордеонистите Петър Гочев и Тодор Тодоров, както и Гайдарския оркестър от Школа Великов гр. Силистра. Светлинното-пиро шоу на "Палячи" Варна от 22,00 часа ще предхожда запалването на фестивалния огън и внасянето на чеверметата. Веселието ще продължи до 2,00 часа на 23 юни. Водещи на събитието ще бъдат Крум Крумов и Невена Денева.

В зоната на фестивала ще бъдат допускани само автомобили на техническите екипи, на изложителите и на търговците.