Dobrich Online Виж пълната версия

Стотици се събраха на Еньовския събор „Край язовир Дрян”

2024-06-24 12:53:00

Единадесето издание на Еньовски събор на родовете и традициите “Край язовир Дрян” се проведе на 23 юни край едноименната местност в Добруджа

Съборът откри кметът на Община Генерал Тошево Валентин Димитров. Първи на сцената излязоха своеобразните домакини от село Красен, които се представиха с типични добруджански песни и танци. Тази година съборът край язовир Дрян събра на една сцена 25 самодейни състави, 27 индивидуални изпълнители и 7 танцови състави от две области – Добрич и Варна. Специални гости на събитието бяха Георги Иванов, Стоян Варналиев, Живко Желев, Анелия и Милен Радеви, Танцов състав "Шарена гайда", град Варна, Женска фолклорна група "Китка" при НЧ „Светлина – 1941“, град Генерал Тошево и Фолклорен танцов ансамбъл "Калина Вълчева", град Тервел.

В следобедните часове за всички участници и гости на събора се състоя открит урок по народно пеене и народни танци - разучаване на Добруджанска песен и танц с професионални преподаватели.

Еньовският събор на родовете и традициите “Край язовир Дрян” се организира съвместно от Община Генерал Тошево, кметство село Красен и НЧ ”Йордан Йовков 1896” в селото. Той има за цел проучване, популяризиране и съхраняване на традициите в добруджанския бит, обредност, обичаи и песен, съхраняването на родовата памет и българско самосъзнание и приемственост между поколенията, проучване билките на Добруджа и начините за ефективното им използване от екологична гледна точка.