Dobrich Online Виж пълната версия

8 юли: Световен ден за борба с алергиите

2024-07-08 09:26:53

По данни на Световната здравна организация алергиите са на 4-то място сред хроничните заболявания

8 юли се отбелязва като Световен ден за борба с алергиите от 2005 година, по инициатива на Световната организация за борба с алергиите.

Целта е чрез популяризиране на информацията за алергичните заболявания, да се акцентира върху необходимостта от профилактиката и превенцията им.

Алергиите се определят като свръх реакция на организма към вещество (алерген), което се приема от него като вредно, дори и в действителност да не е такова. На практика броят на веществата към които хората могат да бъдат алергични е неограничен.
През летния сезон най-често срещаните алергични заболявания са алергичният ринит или така наречената сенна хрема, някои хранителни алергии, слънчевата алергия. 

Добре известни са алергичните реакции към ужилване или ухапване от насекоми, алергии към храни, лекарства, полени, домашни любимци и много други. Проява на алергична реакция на организма представляват и астмата и алергичния ринит (сенна хрема).

По данни на Световната здравна организация (СЗО) алергията е на 4-то място сред хроничните заболявания. Между 30-40% от хората  страдат от алергични болести, като броят на заболелите  се е удвоил  през последните 20 години.

Алергичните реакции са различни и по сила: от леки, средни до тежки, които са свързани със затруднено дишане, задушаване, понижение на кръвното налягане, забавяне на сърдечния ритъм, дори могат да доведат до смърт (алергичен шок). Според медиците алергичните заболявания са на второ място по брой на засегнати пациенти. Само за последните 20-25 години страдащите алергии са се увеличили 3 пъти и се е разширила значително възрастовата граница на пациентите.

Проучвания показват, че не само се е увеличила честотата на алергичните заболявания, но и значително се е разширила възрастовата граница на пациентите. Свръхчувствителност може да се появи както в ранно детство, така и в по-напреднала възраст.

Избягването на алергиите в такава наситена с алергени обкръжаваща среда е практически невъзможно. През последните години се появиха множество средства, които да помогнат или да предотвратят появата на алергичните симптоми и реакции.