Dobrich Online Виж пълната версия

108 години от рождението на капитан Димитър Списаревски

2024-07-19 12:06:32

На 19 юли 2024г. се навършват 108 години от рождението на Димитър Списаревски

Кап. Димитър Списаревки е роден на 19 юли 1916 г. в град Добрич, недалеч от мястото, на което днес е поставена негова паметна плоча. Завършва Военното на Н. В. училище в София и специализира в престижната изтребителна школа Вернойхен, Германия, след което служи в различни краища на България.

През лятото на 1943г. с още един български пилот е изпратен край Ламанша, където участва във въздушните учения и усвоява в бойни условия модерната тактика на германските летци.

Той загива едва на 27 години край село Долни Пасарел, след като сваля тежък американски бомбардировач Б-24, чрез въздушен таран, по време на бомбардировките на София през Втората световна война.

Така са спасени мирните жители на столицата, а името на българския летец-изтребител Димитър Списаревски остава в историята като символ на саможертвен подвиг.

Димитър Списаревски, първата жива българска торпила, е произведен посмъртно в чин капитан. Погребан е в Централните софийски гробища, Алеята на летците. За свалянето на един четиримоторен бомбардировач на летеца са признати три въздушни победи.