Dobrich Online Виж пълната версия

На 28 юли отбелязваме Световния ден за борба с хепатита

2024-07-28 10:51:02

Световният ден за борба с хепатита се провежда всяка година на 28 юли, като на този ден международната общност се обединява около темата за превенцията на хепатита

На всеки 30 секунди, някъде по света, един човек умира от заболяване, свързано с хепатит. Затова и тазгодишното мото на Световната здравна организация (СЗО) е: „Време е за действие“. С него за пореден път се поставя акцент върху неотложността на действията, необходими за премахване на хепатита като заплаха за общественото здраве до 2030 г. За целта е необходимо да ускорим усилията за ефективна превенция, диагностика и лечение, за да подобрим здравните показатели на населението и да спасим много животи.

Има пет основни щама на вируса на хепатит – А, Б, Ц, Д и Е. Глобалните усилия са насочени към елиминиране на инфекциите с хепатит Б, Ц и Д. В тази връзка СЗО информира, че по света 1,3 милиона смъртни случая са причинени именно от хепатит Б и хепатит Ц инфекции и има 2,2 милиона нови инфекции годишно. Децата, които имат достъп до ваксина срещу хепатит Б при раждане, представляват едва 45 %.

В България задължителна имунизация срещу хепатит Б при новородени е въведена през 1992 г., благодарение на което се отчита съществен спад на заболелите деца и млади хора от хронична хепатит Б инфекция у нас.

С промяна в Наредба № 8 от 3 ноември 2016 г. за профилактичните прегледи и диспансеризацията Министерството на здравеопазването осигури широк достъп до изследване за хепатит Б и Ц за лицата на възраст 40, 45, 50, 55, 60 години, както и достъп до изследване за вируса на хепатит Ц по време на бременност, с цел превенция на риска от предаване на инфекцията с хепатит Ц от майка на дете.

През настоящата година Министерството на здравеопазването провежда ероепидемиологично проучване за разпространение на хепатит Б и Ц вируси и определяне на постваксинационен имунитет при рискови групи в цялата страна. Проучването се изпълнява съвместно с Националния център по заразни и паразитни болести, с участието на регионалните здравни инспекции (РЗИ) и в изпълнение на дейности по Националната програма за превенция и контрол на вирусните хепатити в Република България 2021-2025 г. То е насочено към медицинския персонал – лекари, лекари по дентална медицина и медицински специалисти по здравни грижи (фелдшери, акушерки, медицински сестри, лаборанти и зъботехници), и се осъществява по график в периода от 1 юни до 31 октомври 2024 г. Предвидено е да се извърши изследване на 2065 серумни проби на лица, заявили желание за участие.

От 29 юли до 2 август 2024 г. РЗИ ще провеждат безплатни изследвания за хепатити Б и С за всеки желаещ.