Dobrich Online Виж пълната версия

Птицезащитни устройства от нов тип монтира ЕРП Север в с. Стожер

2024-07-31 13:56:14

Устройствата са предназначени за поставяне върху разединители тип РОС

В този район, част от главния маршрут на миграция на птиците от Европа към Африка и обратно, а именно Via Pontica, е идентифициран от еколози и експерти на ЕРП Север повишен риск за здравето и живота на птиците. Взето е решение пилотното поставяне на тези птицезащитни устройства да бъде преди започване на миграционния период на пернатите животни.

По време на миграцията на птиците в края на лятото от Европа на път към Африка те преминават през нашата страна и вечер кацат за нощувка по дървета и стълбове в откритите обработваеми земи. Тъй като щъркелите са с голям размах на крилата, който достига повече от два метра, при кацане на стълб и едновременно с това опиране до тоководещите части на съоръженията, се получава токов удар от възникналото късо съединение. Предизвикателство за електроразпределителното дружество е и това, че в последните години птиците променят пътя си на миграция, което изисква идентифицирането на нови места с опасни за здравето и живота на птиците стълбове в различни района на Североизточна България.

Дейности за защита на птиците през последните месеци ЕРП Север развива и по мащабния проект, който е съвместна инициатива с Българското дружество за защита на птиците.