Dobrich Online Виж пълната версия

Проф. Иван Киряков: Добивите от пшеница на опитните полета на ДЗИ са рекордни

2024-07-31 14:58:33

Очакванията за добивите от пролетните култури, за сметка на есенниците, не са оптимистични, според проф. Киряков

Климатичните условия през настоящата стопанска година са били подходящи за есенниците – пшеница и ечемик, и добивите от са подобрили прогнозите на проф. Иван Киряков от Добруджанския земеделски институт гр. Генерал Тошево. Есенниците са поникнали късно заради липсата на зимна влага и високите температури, останали са редки и трудно са братили, но през месец май ситуацията се е подобрила, благодарение на подходящите температури и падналите валежи. 

На опитните полета на ДЗИ добивите от пшеница са рекордни, уточни проф. Киряков. „Дори селекционерите са доста учудени от добивите от селекционните ни материали – 1400, 1500 кг за декар. Изпитванията, разбира се, ще продължат, но добивите за родната селекция от над 1 000 кг са реалистични, всичко зависи от климатичните условия“, посочи проф. Иван Киряков.

След добрите новини от пшеницата обаче идват лошите новини за слънчогледа и царевицата. Причината е в сухите и изключително горещи юни и юли месец. Валежите са не повече от 5-6 литра на кв.м., а средно денонощните температури са от порядъка на над 24-25 градуса. При тези условия пролетниците и бобовите култури страдат изключително много. Според колеги на проф. Киряков ранните хибриди ще дадат някакви добиви, макар и не много високи. При по-късните хибриди от царевица и слънчоглед обаче ситуацията е наистина много сериозна. Замерванията, които са правени на валежите и температурите по месеци от 1952 г. насам, показват, че валежите често са били много под необходимото количество за културите, но тенденцията за все по-повишаваща се средна денонощна температура се очертава съвсем ясно.

Според проф. Иван Киряков земеделските производители няма друг шанс освен да се нагодят според променящите се климатични условия и да правят опити по отношение на хибридите, по-щадящо торене и различни практики при обработка на почвата.