Dobrich Online Виж пълната версия

Фермерите получиха 9,7 млн. лева по еко схемата за екстензивна паша

2024-08-01 10:05:30

Подпомагането е преведено по сметките на 1 201 животновъди

Държавен фонд „Земеделие“ преведе 9,7 млн. лв. за Кампания 2023 по Еко схемата за екстензивно поддържане на постоянно затревените площи. Интервенцията е включена в Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони за периода 2023–2027. Подпомагането е преведено по сметките на 1 201 животновъди. Ставката, по която са изплатени субсидиите, е в размер на 156,46 лв. и е определена със заповед на министъра на земеделието и храните.

Право на финансова подкрепа по Еко-ПЗП имат стопани, които извършват екстензивна паша при спазване на гъстота от 0,3 до 1 животинска единица на хектар, припомнят от ДФЗ. На заявените за подпомагане площи следва да се извърши пашуване за период от най-малко 60 дни през съответната година. За удостоверяване на това фермерите представят пред ДФЗ през индивидуалния си профил в СЕУ план за паша и описват за всяко едно землище периода, в който са пашували съответния брой животни.

Целта на еко схемата е извършваната екстензивна паша да отговаря на изискванията за защита и опазване на съответните местообитания. Планът за паша се изготвя от ветеринарен лекар, зооинженер или агроном, по образец, одобрен от изпълнителния директор на ДФЗ, съгласно Наредба № 3 от 10.03.2023 г. Към Плана се прилага и сканираната диплома на компетентното лице, което го е подписало. 

От ДФЗ уточняват, че по Еко – ПЗП не подлежат на подпомагане постоянно затревени площи, които са разорани през съответната календарна година.