Dobrich Online Виж пълната версия

Изкуствените облаци, вариант за поливно земеделие в България

2024-08-02 16:04:29

По темата разговаряме със земеделския производител Петър Петров, обработващ 13 000 дка земя в област Добрич

Земеделските стопани в Добруджа не могат да сменят културите, които сеят. Затова трябва да се търсят алтернативни методи за напояване, предвид тенденцията от години с малко валежи и високи средноденонощни температури. „Напояването е много скъпа инвестиция, особено тук в Добруджа. Колегите в Румъния от няколко години правят опити със самолети, като засяват облаци“, пояснява Петър Петров. Технологията предвижда, когато преминава облак, да се предизвиква чрез определени вещества кондензация на капките и оттам на дъжд и около 30-40% от облака да се извали в съответната територия.

„България в това отношение е изостанала, тъй като това не може да бъде извършено от отделния фермер“, посочи Петров. По думите му е необходима национална политика в това отношение, като може да се черпи опита на държави като САЩ, Латинска Америка, страни от Близкия Изток. В Румъния при засяването на тези облаци участват и български специалисти.

„Може би това е решение, което няма да е толкова скъпо, на фона на сондажите в Добруджа. Тук нямаме реки, нямаме язовири, а при суша дори плитките сондажи в дълбочина от 100-200 метра пресъхват“, категоричен е Петър Петров. В Добруджа, за да има смисъл, сондажите трябва да са на много голяма дълбочина, което изисква инвестиция от над 1 милион лева.

Затова според Петър Петров е необходима национална политика в тази посока, защото климатичните промени изискват гъвкаво и адекватно управление на сектор земеделие.