Dobrich Online Виж пълната версия

БАБХ: От днес всички влизащи автомобили през всички пунктове минават дезинфекция

2024-08-05 14:46:54

Със заповед на изпълнителния директор на БАБХ в страната са въведени мерки срещу разпространение на чума по дребните преживни животни

Областният управител Румен Русев свика и проведе заседание на Областна епизоотична комисия във връзка с усложнената обстановка и разпространението на чума по дребни преживни животни /овце и кози/ в съседните на България държави – Румъния и Гърция.

Секретарят на Комисията и директор на ОДБХ Добрич д-р Стелияна Генчева сподели, че се засилва контрола и ще се следи за спазване на мерките за биосигурност. Препоръката на специалистите е да се наблюдават животните от стопаните им и при най-малки симптоми на заболяването да се обръщат към ветеринарния си лекар. Наред с контрола специалистите провеждат и информационна кампания сред стопаните, с която ги запознават както със симптоматиката, така и с мерките за противодействие.

В страната са забранени провежданията на пазари за дребни преживни животни.

Румен Русев припомни, че от днес всички автомобили – леки, лекотоварни и тежкотоварни, влизащи в страната ни, преминават дезинфекция на граничните пунктове.