Dobrich Online Виж пълната версия

Фарът в Шабла отваря врати на 18 август

2024-08-11 17:03:19

На 18 август Фарът край Шабла ще отбележи Международния ден на морските фарове

Командването на Военноморските сили и общината в Шабла организират  Ден на отворените врати на Фар Шабла. Всеки, които желае може да посети съоръжението на 18 август от 09.30 до 16.00 часа. Посетителите да носят лични документи. Деца под 14 години без придружител не се допускат.
Фарът на нос Шабла е най-старият и най-високият у нас – цели 32 метра. Боядисан в бяло и червено, той повече от век и половина указва пътя на мореплавателите в Черно море. Фарът предпазва корабите от сблъсък с подводен риф, който е с дължина близо 1 морска миля, както и от затъване в плитчините между нос Шабла и село Тюленово. Бялата му светлина просветва три пъти на всеки 25 секунди, като при добра видимост се забелязва от разстояние 17 морски мили.
Шабленци не без гордост споделят, че притежават умалено копие на едно от седемте чудеса на древния свят – Александрийския фар. 132 са стъпалата, които водят до халогенния прожектор, който стои на неизменна вахта и осветява пътя на корабите. Гръмоотводът на фара е с позлатен връх. Стените му са дебели 1,20 метра и дори и през зимата студ в помещението не прониква. 
В стените на кулата е вградено послание за бъдните поколения. Посланието на пазачите трябва да бъде отворено през 2056 г. То съдържа данни за разстоянието от брега до фара. Мъжете измерили, че разстоянието е 13 мeтра, а според запазени статистически данни през 1948 г. то е било 29 м. Пазачите искат това разстояние да бъде измерено и сравнено след години.