Dobrich Online Виж пълната версия

От 2 септември ще стартира услугата в мобилното приложение за достъп на пациентите до здравните им електронни досиета

2024-08-14 11:09:47

Известие за предстоящ профилактичен преглед е най-новата функционалност на мобилното приложението „еЗдраве“

От 02 септември 2024 г. ще стартира услугата, свързана с достъпа на пациентите, чрез мобилното приложение е-Здраве, до електронното им досие, информираха от Министерство на здравеопазването и НЗОК. В досието си всеки гражданин може да открие медицински данни, независимо от източника на тяхното финансиране: прегледи, направления, ваксинации и резултати от лабораторни изследвания.

НЗОК насърчава здравноосигурените лица активно да проверяват информацията в пациентските си досиета, с цел подобряване контрола върху изразходването на обществения ресурс. 

Приложението е напълно персонализирано и ще напомня на своите потребители чрез нотификация, в зависимост от техните индивидуални характеристики (пол, възраст) какво им се полага в рамките на профилактичните прегледи, покрити от Здравната каса. Персонализираният план обхваща както възрастните лица, така и новородените от момента на тяхната регистрация в модул „Болничен престой“ на системата. Новите функционалности ще са напълно активни от началото не месец септември.

Заедно с надграждането на платформата ще стартира и новият начин за сдвояване на електронното пациентско досие с мобилно устройство. До този момент достъп до мобилното приложение еЗдраве бе възможно само чрез Квалифициран електронен подпис (КЕП). От началото на септември всеки гражданин, който иска да има достъп и контрол над здравното си досие, ще има възможността да извърши т.нар. сдвояване като еднократно посети най-близкия за него офис на ИО, Районната здравноосигурителна каса (РЗОК) или Регионалната здравна инспекция (РЗИ) по постоянен или настоящ адрес. Необходимо е да носи валиден личен документ, информират още от здравното министерство.