Dobrich Online Виж пълната версия

Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ предлага да отпаднат външните оценявания след 4 и 10 клас

2024-08-19 16:12:22

От синдиката изразяват категорично несъгласие ученическите ваканции да включват почивни дни и официални празници

Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ изразява несъгласие с направеното от МОН предложение за учебно време и ваканциите на учениците през учебната 2024/25 година.

На Отраслов съвет, социалните партньори са се договорили да се отделят почивните дни и официалните празници от ученическите ваканции, което не е видно в предложението от МОН.

„Така наречената есенна ваканция е от 1 ден, но незнайно защо са калкулирани и два почивни дни и е обявена 3-дневна ваканция. По подобен начин са изчислени коледната и пролетната ваканции“ – се казва в позиция на синдиката, публикуване в официалния му сайт.

От Синдикат „Образование“ са анализирали учебното време в ЕС и се е оказало, че учебното време в дни на българските ученици е малко над средното. „Но дали, ако увеличаваме непрекъснато учебното време, ще повишим качеството на образованието, тук отговорът е отрицателен“ – категорични са от синдиката.

„В така предложеното учебно време, ваканциите са символични, но тук прозира една зависимост от желанието на родителите, да няма много ваканции през работни дни. Това е, защото българските родителите не искат да приемат образованието като упорит труд на учениците, а си го представят като социална услуга.

Другият извод, който се налага е, че не са отразени глобалните климатични промени и българските ученици и учители осъществяват учебен процес през месец юни в нечовешки условия при 40 градусови температури“ – се казва още в позицията на синдиката.

За външните оценявания в 4 и 10 клас не са предвидени неучебни дни, но организацията на тези оценявания са огромно предизвикателство, като резултатите от тях са лишени от педагогическа логика, смятат още синдикалистите. В тази връзка от Синдикат „Образование“ предлагат двете външни оценявания след 4 и след 10 клас да отпаднат.