Dobrich Online Виж пълната версия

В Балчик се откри десетото издание на Международния форум „Българско наследство“

2024-08-22 15:04:50

Десетият юбилеен форум събира участници от България, Румъния и Молдова и ще продължи до 24 август

Десетото юбилейно издание на Международния форум „Българско наследство“ се откри в Балчик. Събитието е посветено на българското културно наследство и в него по традиция се представят автентичен фолклор, занаяти, краеведски трудове и изследвания за съхранението на езика, традициите и културата ни. Тазгодишното издание събира участници от България, Румъния и Молдова. 

В днешния първи ден на форума се откри изложба на художничката Анета Стоянова в Културния център „Мелницата“. От 17.00 часа е началото на научната конференция на тема "200 години от създаването на Рибния буквар от д-р Петър Берон и начало на светското образование в България".

Също днес е предвидена и конференция „За етнологията на българите“ с водещ доц. д-р Елена Рацеева от Кишиневски университет – Молдова. Своя изложба ще представи и бесарабската българка Анна Малешкова. 

На 23 и 24 август в Народно читалище "Паисий Хилендарски 1870" ще се състоят фолклорни концерти на изпълнители от българската диаспора в Молдова и Румъния.

Официалното закриване на форума е на 24 август от 17.00 часа, когато ще е награждаването на победителите във фолклорния конкурс.