Dobrich Online Виж пълната версия

ст. комисар Красен Торимацов: Посегателствата спрямо полицейски служители в област Добрич зачестяват

2024-08-23 09:18:06

В рамките на една седмица станаха публично известни два случая, при които след отказ за изпълнение на полицейски разпореждания възниква напрежение между органите на реда и граждани

Първият инцидент се случи малко преди полунощ на 16 август, когато е получен сигнал за възникнал скандал между двама мъже в село Самуилово, община Добричка. Отзовалите се на място полицаи от Второ районно управление се сблъскват с агресия от страна на мъжете. Повредени с метална тръба са както полицейският, така и друг автомобил. За щастие при този случай няма пострадал полицейски служител, посочи зам.-директорът на ОД на МВР Добрич комисар Красимир Манолов. На баща и син са повдигнати обвинения за унищожаване и повреждане на чужда собственост и за хулиганство. 

Вторият инцидент е от 21 август, за който стана известно и в социалните мрежи след множество публикации на видео, направено от един от участниците в скандала. Младши експерт Недялко Димитров и младши инспектор Иван Иванов също от Второ районно управление се опитват да извършат рутинна проверка на автомобил и неговия шофьор – 49-годишен мъж, в село Ловчанци, община Добричка. Те разказват, че мъжът отказва да даде документите си, става агресивен към полицаите, впоследствие се събира и голяма тълпа от хора, които също са агресивни. В скандала се намесва и съпругата на шофьора, която излиза от колата с дървена пръчка и започва да нанася удари върху полицаите. Младши инспектор Иван Иванов е с леки наранявания – охлузвания. След като напрежението ескалира и след множество предупреждения, полицаите са принудени да използват електрошок, произвеждайки два изстрела, за да успеят да поставят белезници на буйстващите мъж и жена. Цялата случка бива записана на видео от един от близките на задържаните, като в записа ясно се чуват отправените към униформените обидни квалификации. Впоследствие авторът на видеото – 24-годишен мъж също е задържан. 

„Колегите действаха адекватно и професионално, като не допуснаха да се случат по-тежки произшествия. Наистина демонстрираха професионална реакция“, категоричен е директорът на ОД на МВР Добрич старши комисар Красен Торимацов. По думите му за тази им реакция е спомогнала и солидната им подготовка, която е приоритет за МВР особено през последните две години. „Водят се ежедневни занятия, обучения по стрелкова подготовка, по полицейска лична защита, по физическа и тактическа подготовка. Колегите са добре обучени, но в хода на тези ежедневни занятия подготовката им ще бъде още по-добра“, посочи старши комисар Торимацов. 

„За съжаление, в рамките на около една седмица това е вторият случай на посегателство върху полицейски служители и граждани да не изпълняват издадените им законови полицейски разпореждания“, допълва старши комисар Торимацов. Той заяви, че подобно поведение няма да се толерира и припомни, че всички граждани са длъжни да изпълняват законови издадени полицейски разпореждания. „В противен случай могат и ще бъдат използвани спрямо тях физическа сила и помощни средства, а арсеналът от помощни средства на МВР не е никак малък“, посочи старши комисар Торимацов.