Dobrich Online Виж пълната версия

В Балчик гостува Кремена Николова с изложба живопис „Изгубени маски

2024-08-24 10:18:17

На 23 август се откри първата самостоятелна изложба на Кремена Николова в Художествена галерия Балчик.

Изложбата носи името „Изгубени маски“ и ни представи колекция от 14 живописни творби. Идеята за тези картини се е формирала преди 2 години като първоначално композициите са пресъздадени чрез безлики фигури лишени от одежди. Разсъждавайки за портрета, като основен предмет на картинната композиция, с изобразяването на лицевите характеристики, постепенно те се вплитат и в различни символични сюжети, свързани с фундаментални въпроси и ценности: домът, семейството, призванието, животът и смъртта. Картините обединяват елементи на пейзаж, натюрморт и портрет. Цялостната визия пресъздава чувство на носталгия по изгубения спомен за Човека.

Кремена Николова родена и живее в гр. Варна от 1980 г., е художник, които през последните 6 години се завръща отново към традиционната живопис и постепенно набира скорост в изявите си. Тази изложба е първият й самостоятелен проект. Тя има 22 общи и съвместни изложби основно в гр.Варна. Едно участие в национална изложба в гр. Габрово, две общи изложби и една съвместна в гр. Пловдив, както и едно участие в обща изложба в гр. София.

Член е на Съюза на художниците Варна от 2001 г. Работила е две години асистент по пространствен дизайн във ВСУ „Черноризец Храбър“, след което работи като самостоятелен дизайнер и художник.

Има награда за постижения в живопистта от галерия „Тед“ през 1998 г, и дизайн през 2005 г. към излжба на СБХ.