Dobrich Online Виж пълната версия

В Дропла създават Местна гражданска инициатива против ветрогенератори на тяхна територия

2024-08-26 11:23:31

Жители на Дропла и собственици на имоти в селото се обявяват против изграждането на Ветроенергиен парк „Кремена-Тригорци“ с общо 19 перки

На 27.08.2024 г. от 18.00 ч. в Читалището на село Дропла ще се проведе общо събрание за създаване на Местна гражданска инициатива срещу ветрогенераторите, съобщиха от Инициативния комитет.

В изпратено до медиите становище, инициаторите на гражданската платформа обясняват, че хората, свързани с това село – жители, собственици на имоти и техните наследници, са били неприятно изненадани да разберат, че още от октомври 2022 г. Общински съвет Балчик предвижда процедури във връзка със застрояване на Ветроенергиен парк (ВЕП) под названието „Кремена-Тригорци“ с общо 19 броя ветрогенератори.

 От Сдружение „За Чиста Добруджа“ са изпратили запитване по Закона за достъп до обществена информациядо Общината за инвестиционните намерения, свързани с ветрогенераторите и други енергийни източници, но отговор все още не е получен.

С информацията за проекта са запознати само собствениците на споменатите имоти, чрез изпратени лично писма и те са се почувствали като пред „свършен факт“, твърдят от местната инициативна група срещу генераторите.

„Останалите жители и собственици на имоти, както и работещи в селото, не са запознати. През 2024 г. хората имат вече достатъчно информация от електронното пространство, от книги и медии, че ветрогенераторите разрушават биоравновесието в природата и здравето на човека, особено при децата и възрастните. В селото представители на инвеститорска фирма не са идвали, за да запознават хората с „ползите“ от ветрогенераторите и „позитивите“, които селото ще получи, ако хората се съгласят. Идвал е само изпратен от фирмата човек, който е „броил“ прелетните птици, и неговите „констатации“ явно са били удовлетворяващи за съответните органи, които продължават процедурата“ – се казва още в изразеното становище до медиите от местната инициативна група.

Според нейните членове, собствениците на имоти, които са си дали съгласието за изграждането на ветроенергийния парк, не живеят в района на този ВЕП. Другите хората – местни, чужденци и наследници, които предпочитат райони с отсъствие на перки, в тази ситуация се чувстват ощетени и подведени.    

„От сайта на Министерство на околната среда и водите е открита информация за предстоящия ВЕП, и това не може да не шокира хората. Проектът се води ВЕП „Кремена-Тригорци“, но започва от покрайнините на с. Дропла (държавна-общинска земя), продължава към Кремена, която е съвсем наблизо, и стига до Тригорци. Сервитутите на всяка перка и кабелите обаче засягат и поземлени имоти, влизащи в Кадастралната карта на с. Дропла“ – пишат още недоволните от ветрогенераторите. Затова те категорично се обявяват против поставянето на ветрогенератори и ВЕП в района на тяхното пребиваване и притежаване на имоти в община Балчик и върху плодородната земя на Добруджа.

Жителите на Дропла и притежаващите имоти в селото събират подписи против изграждането на ВЕП и ще продължат да провеждат протестни действия срещу поставянето на отделни ветрогенератори и ВЕП, информират още в писмото им до медиите.