Dobrich Online Виж пълната версия

Работна среща с читалищни секретари и председатели на пенсионерски клубове от община Крушари

2024-08-28 14:29:21

За 2024 г. към читалищата е разпределена държавна субсидия в размер на 251 160 лв.

Годишният бюджет, който община Крушари насочва към тази социална услуга е в размер на десет хиляди лева, които са осигурени от собствени приходи. Общината финансира и комунално-битовите разходи за всеки клуб, извън утвърдената субсидия.

Акцент на срещата бе поставен и върху дейността на местните читалища. За 2024 г. към читалищата е разпределена държавна субсидия в размер на 251 160 лв.

На читалищните ръководства, в лицето на читалищните настоятелства, се предлага преразглеждане на годишните програма на читалищната дейност по отношение степента на изпълнение на заложените в тях дейности. За пореден път внимание бе отделено на възможността за работа в мрежи „читалище-читалище“ и „читалище – детска градина – училище“, като възможност за изнасяне на част от дейности извън сградата на читалището, успоредно с привличане на деца и младежи в читалищните дейности.

Като добра практика бе споделен опита на НЧ „Йордан Драгнев - 1894“ – с. Крушари, което реализира проект, насочен към невключените в самодейни групи възрастни хора и лица с увреждания. Водещата идея в реализацията на проекта Арт клуб „Петият сезон“ е разбирането за читалищното пространство като място за всички хора от селото, където всеки желаещ да намери своята форма за изява, за социално включване в живота на общността.