Dobrich Online Виж пълната версия

Общинският съвет на Генерал Тошево с декларация против изграждането на ветроенергийни паркове

2024-08-29 11:46:14

Декларацията е приета на последното заседание на Общинския съвет

Приетата декларация е във връзка със зачестили неверни информации в различни медии и социалните мрежи, както и по повод на незаявени и заявени инвестиционни намерения за изграждането на ветроенергийни паркове на територията на община Генерал Тошево.
С декларацията общинските съветници заявяват категоричната си подкрепа на становището на населението и браншовите организации от различни сектори, изразено против изграждането на ветроенергийни паркове на територията на община Генерал Тошево. 
В приетата декларация се казва, че „заявените инвестиционни намерения са в противоречие с принципите, заложени в Дългосрочната програма за насърчаване използването на енергия от възобновяеми източници и биогорива на Община Генерал Тошево за 2021-2031 год., съгласно която приоритет е осигуряването на балансирано оползотворяване на местния потенциал от възобновяеми енергийни източници за намаляване на вредните емисии в атмосферата и опазване на околната среда. Противоречие е налице с обществената нагласа, която в израза си цели опазване на плодородната земя на Добруджа като твърде ценен ресурс на общината и на нейните жители. Липсва опазен и подкрепен обществен интерес, който да е обоснован и установен от инвеститорите, напротив съзира се само и единствено обслужване на частен финансов интерес.”