Dobrich Online Виж пълната версия

30 август - Международен ден на безследно изчезналите

2024-08-30 09:26:38

България се включва в отбелязването на датата за пръв път през 2010 г.

Международния ден на безследно изчезналите се отбелязва по инициатива на близките на стотици хиляди хора, изчезнали в следствие на въоръжени конфликти, природни бедствия, миграция и редица други причини.
Денят се отбелязва от 2003 г. предимно в страните от Европейския съюз по инициатива на Европейската федерация на безследно изчезналите деца и децата, жертви на сексуално насилие.

От 2007 г. Европейската комисия резервира номер 116 000 като общ номер за гореща телефонна линия за съобщаване за изчезнали деца на цялата територия на EС и призова държавите членки да извършат необходимата подготовка и да го приведат в действие.

За пръв път през 2010 г. България се включва в отбелязването на Международния ден на безследно изчезналите деца, организиран у нас от Европейската федерация за изчезнали и сексуално насилвани деца.

През последните 150 години Централната агенция за издирване към Международния комитет на Червения кръст заедно с екипите, работещи  по програма Възстановяване на семейни връзки, на Националните дружества на Червения кръст и Червения полумесец, помага на хората, разделени със своите близки отново да осъществят контакт помежду си. Разрешаването на случай на изчезнало лице често е дълъг и сложен процес, но благодарение на отдадената работа на червенокръстките служители и доброволци с общи усилия е установено местоположението на хиляди издирвани, които са събрани с техните семейства.