Dobrich Online Виж пълната версия

НПО подобряват капацитета и активността си с европейски средства

2024-09-02 10:11:31

Общият размер на безвъзмездната финансова помощ е 8,6 млн. лв. при 100 % съфинансиране, и максимален размер от 53 000 лева за проект

Управляващият орган на Оперативна програма „Техническа помощ”(ПТП)стартира Процедура BG16RFTA001-1.008„Активни и компетентни организации на гражданското общество за повишаване на добавената стойност на политиката на сближаване в България“.

Нейни цели са повишаване на административния капацитет на организации на гражданското общество (ОГО) за укрепване прилагането на принципа на партньорство за изпълнението на програмите от Споразумението за партньорство и повишаване на гражданското участие и ангажираност при разработването, изпълнението, мониторинга и оценката на програмите от Споразумението за партньорство.

Допустими кандидати са Юридически лица с нестопанска цел, учредени на основание Закона за юридическите лица с нестопанска цел, регистрирани в обществена полза най-малко 2 години преди подаване на проектното предложение и със седалище на територията на Р България.

Общият размер на безвъзмездната финансова помощ е 8,6 млн. лв. при 100 % съфинансиране, и максимален размер от 53 000лева за проект.

Допустими са дейности, които да повишат капацитета на организациите на гражданското общество да участват активното в разработването, изпълнението, мониторинга и оценката на програмите от Споразумението за партньорство, както и такива, водещи до подобрено разбиране на целите и приложимите правила на политиката на сближаване. Тази експертиза ще им позволи да дават становища по критерии за подбор на операции и насоки за кандидатстване. Получената компетентност ще подпомогне ОГО и при изготвяне на анализи, доклади и становища при наблюдение на изпълнението на инвестициите и ангажиментите, произтичащи от политиките и правната рамка на ЕС.Това ще се постигне чрез участия в обучения, обмен на опит и трансфер на знания в страната и в ЕС, организиране и провеждане на мероприятия с представители на местната общност и съответните заинтересовани страни с цел изграждане на партньорства, внедряване на софтуерни инструменти за анализ, наблюдение и контрол при разработването, изпълнението, мониторинга и оценката на програмите от Споразумението за партньорство.

По процедурата се прилага регионална приоритизация, като с допълнителни точки се насърчават проекти на организации, регистрирани на територията на Североизточен район, Северозападен и Северен централен райони за планиране.

Краен срок за кандидатстване е 28.11.2024 г., 17:00 ч. Проектните предложения се подават по електронен път в Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕФСУ (ИСУН).Кандидатите могат да искат разяснения чрез ИСУН в срок до 7 ноември 2024 г. Управляващият орган организира онлайн разяснителна кампания по процедурата, като предоставя възможност за участие в един информационен ден по избор, съгласно следния график:

25 септември 2024 г. 10:00 ч. (регистрация от 9:30 ч.)

1 октомври 2024 г. 10:00 ч. (регистрация от 9:30 ч.)

8 октомври 2024 г. 10:00 ч. (регистрация от 9:30 ч.)

Регистрационна форма за участие и линк за съответния информационен ден ще бъдат публикувани на Единния информационен портал www.eufunds.bg, в секцията на ПТП, при информацията за Процедура BG16RFTA001-1.008.