Dobrich Online Виж пълната версия

Село Ловчанци празнува със столетничката Станка Николова

2024-09-03 10:34:39

На 5 септември от 11.00 часа в кметството на Ловчанци ще бъде организирано тържество по случай юбилея на баба Станка

Станка Николова от добричкото село Ловчанци навършва 100 години на 4 септември 2024 г. По традиция кметът на Община Добричка Соня Георгиева ще поднесе лично  пожеланията си към поредния столетник в общината и ще връчи поздравителен адрес, плакет, грамота и подаръци.

Юбилярката Станка Колева Николова е родена на 4 септември 1924 г. в с.Ловчанци в семейството на Кольо Иванов-Караджата, чийто род е от Ловчанци  и Катя Иванова от с.Черна. Те отглеждат четири деца - двама сина и две дъщери. На 21-годишна възраст Станка се омъжва за Петър Николов. Раждат им се две деца – син и дъщеря  В днешно време синът Иван се занимава с частен бизнес, а дъщерята Славка Петрова е педагог, бивш директор на Професионалната гимназия по механотехника и дългогодишен председател на Добрички общински съвет(2003-2011). 

Баба Станка остава вдовица на 38 години и е принудена сама да се грижи за своето семейство. Тя започва трудовата си кариера като полевъд в ТКЗС с. Ловчанци, но също така е самоук шивач, има око за красивото и впечатлява със своята свежа мисъл и оригинални модели не само като шивачка, но и като умела плетачка. Освен това много обича цветята и животните. Определено храната не е в основата на нейното дълголетие, разказват близките й, по-скоро голямата любов, с която е обградена, е причина за дългите години живот, с които я е дарила природата. Две внучки – Жанета и Стела и един правнук - Лъчезар са голямото богатство на баба Станка. На тях тя е предала своята мъдрост и житейски опит. 

Кметът на Община Добричка Соня Георгиева и кметът на с. Ловчанци Иван Иванов ще посетят дома на столетницата навръх рождения й ден – 4 септември, а на 5 септември от 11.00 часа в кметството в с.Ловчанци ще бъде организирано тържество по случай юбилея на баба Станка.