Dobrich Online Виж пълната версия

Хор „Св. Георги“ от Тервел с награда от Международен фестивал за сакрална музика

2024-09-10 15:54:05

Хористите на маестро Живко Колев получиха приз „За най - добра ансамблова звучност“ от Международния хоров фестивал за музика сакра “Богородице Дево, радуйся” в Несебър

Хор „Св. Георги“ от Тервел с диригент маестро Живко Колев е удостоен с награда „За най - добра ансамблова звучност“ по време на  Международния хоров фестивал за музика сакра “Богородице Дево, радуйся” в гр. Несебър. Хористите са получили благословия, благодарствена грамота и подарък от Сливенския митрополит Арсений.

Маестро Живко Колев е получил Диплом за принос в съхранението и утвърждаването на църковно- песенната традиция, в това число и за обработката на църковни песнопения и адаптирането им за гласовете на изпълнителите в хор „Св. Георги“. 

Това е първо участие за хоровата формация от Тервел във Фестивала за музика сакра „Богородице Дево, радуйся“.

Събитието се проведе в един от най-древните храмове в България и света - базиликата  „Св. София“ и бе под патронажа на Негово Високопреосвещенство Сливенския Митрополит Арсений и на кмета на община Несебър Николай Димитров. Организатор на проявата  бе местното НЧ „Яна Лъскова- 1905“. Фестивален секретариат в състав Сливенски митрополит Арсений, д-р Георги Еленков (преподавател в НМА „Проф. Панчо Владигеров“, диригент и художествен ръководител на катедрален хор при храм „Св. Александър Невски гр. София), д-р Ваня Монева (преподавател в НМА „Проф. Панчо Владигеров“, създател и диригент на хор „Космически гласове“, Анета Данаилова (музикален педагог и диригент на хор „Прима“ гр. Поморие, преподавател в Национално училище за  музикални и сценични изкуства „Проф. Панчо Владигеров“ гр. Бургас) оценява участниците.  

Във фестивала се включиха български и чуждестранни църковни хорове, които изпълняват православна музика и участват в богослужението, както и любителски хорове, които изпълняват сакрална музика.