Dobrich Online Виж пълната версия

Областният управител върна решението за местен референдум в община Добричка

2024-09-12 13:49:40

Областният управител Румен Русев върна решението на Общинския съвет на Община Добричка за провеждането на местен референдум за изграждането на ветроенергийни източници

Решението беше взето на извънредна сесия на 4 септември по предложение на кмета на Общината Соня Георгиева. Според областния управител обаче то е незаконосъобразно. В заповедта на областния управител се посочва, че така поставеният въпрос за провеждането на местния референдум на 27.10.2024 г., не е въпрос, който законът е предоставил в компетентност за решаване на органите на местно самоуправление, а напротив – същият въпрос (който всъщност съдържа в себе си няколко въпроса), е разрешен с редица специални закони като ЗУТ“,  Закона за енергията от възобновяеми енергийни източници и Закона  за енергетиката.

Първата част на поставения въпрос, а именно: „ПРОТИВ ли сте определяне на територии за изграждане на ветроенергийни източници на енергия в Община Добричка…“ ефективно означава налагането на строителна забрана за изграждане на вятърни генератори на територията на Община Добричка, което не е в материалната законова компетентност както на Кмета на Общината, така и на Добрички общински съвет. Чрез местен референдум не би могло да се разреши или забрани „изграждането на ветроенергийни източници на енергия“, тъй като съгласно ЗВЕИ, това е държавна политика, провеждана чрез насърчаване на производството на електрическа енергия от възобновяеми енергийни източници, се казва в мотивите на областния управител.

Друг основание за връщане на решението е, че то е прието при съществени нарушения на административно производствените правила. Издадено е без абсолютно никакви мотиви, но и не съдържа никакви аргументи защо референдумът е насочен само срещу една единствена група инвестиционни предложения. Това представлява нарушение на  правилата, тъй като на практика, без да се излагат каквито и да е било аргументи „за“ или „против“, референдумът е насочен към конкретно определена група ВЕИ проекти.

Според Областния управител решението нарушава Дългосрочната програма за насърчаване използването на възобновяеми енергийни източници в Община Добричка за периода 2024 г. – 2034 г., приета през април 2024г. Видно е, че Община Добричка се е ангажирала да насърчава и развива ВЕИ производството и потреблението на територията си, но с приетото Решение 203 и провеждането на местен референдум, ефектът е точно обратния, се посочва още в мотивите на Областния управител.